NPTEL NCER Assignment 6 answers updated

NPTEL NCER Assignment 6 answers updated

What is NPTEL?

The National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL) was initiated by seven Indian Institutes of Technology (Bombay, Delhi, Kanpur, Kharagpur, Madras, Guwahati and Roorkee) also the Indian Institute of Science, Bangalore in 2003 NPTEL NCER Assignment 6 answers. It consists of Five core disciplines were identified, namely, civil engineering, computer science and engineering, electrical engineering, electronics and communication engineering and mechanical engineering and 235 courses in web/video format were developed in this phase.

The main goal of NPTEL Phase II (2009-14) was to build on the engineering and core science courses launched previously in NPTEL Phase I. so 600 web and video courses were created in all major branches of engineering, physical sciences at the undergraduate and postgraduate levels and management courses at the postgraduate level. Several improvements such as indexing of all video and web courses and keyword search were implemented.

Source- https://nptel.ac.in/about_nptel.php

What is NCER NPTEL?

This course looks at the operating principle of a range of non-conventional energy resources, materials used, characterization, and key performance characteristics. The technologies looked at will include, Solar energy, Wind, Batteries, Fuel cells, and Geothermal conversion. The advantages and limitations of these technologies in comparison to conventional sources of energy will also be examined.

What is the NPTEL Assignment?

Nptel mainly consists of 12-week courses. Every week NPTEL provides video lectures as well as different study materials. Every week one quiz is provided. Each quiz has a specific time deadline. After the end of time, deadline NPTEL provides a solution of that quiz as well as provides marks obtained by the registered candidate. Out of 12 assignments, only top 8 assignment marks are considered. Weightage of assignment marks is 40 %.

NPTEL NCER Assignment 6 Answers

ASSIGNMENT 6

1) A p-n junction helps stabilize an electron hole pair.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: True

2) Charge density as a function of position is constant across a p-n junction.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

3) During forward bias, the space charge region decreases in width.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: True

4) During reverse bias, the n side of the p-n junction alone is affected by the applied potential.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

5) Without external load, when exposed to sunlight, the p-n junction is forward biased.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: True

6) Recombination does not occur in a solar cell.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

7) The maximum power point of a solar cell occurs at open circuit voltage.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

8) The fill factor for a newly manufactured solar cell is 1.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

9) The maximum power point of a solar cell may vary from manufacturer to manufacturer.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: True

10) The Shockley-Quiesser limit suggests that a single junction solar cell has an efficiency that can reach 100% when the sun is overhead.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

 

You can also read – assignment 5 answers

Note- This is not an official answer (NPTEL NCER) provided by NPTEL. There may be some wrong answers. So Please submit your answer according to the use of your presence of mind.

Disclaimer – This website is designed to help the student community. This article is also designed to help the student community. All questions are NPTEL property.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *