NPTEL NCER Assignment 12 answers

NPTEL NCER Assignment 12 answers

What is NPTEL?

The National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL) was initiated by seven Indian Institutes of Technology (Bombay, Delhi, Kanpur, Kharagpur, Madras, Guwahati and Roorkee) also the Indian Institute of Science, Bangalore in 2003 NPTEL NCER Assignment 6 answers. It consists of Five core disciplines were identified, namely, civil engineering, computer science and engineering, electrical engineering, electronics and communication engineering and mechanical engineering and 235 courses in web/video format were developed in this phase.

The main goal of NPTEL Phase II (2009-14) was to build on the engineering and core science courses launched previously in NPTEL Phase I. so 600 web and video courses were created in all major branches of engineering, physical sciences at the undergraduate and postgraduate levels and management courses at the postgraduate level. Several improvements such as indexing of all video and web courses and keyword search were implemented.

Source- https://nptel.ac.in/about_nptel.php

What is NCER NPTEL?

This course looks at the operating principle of a range of non-conventional energy resources, materials used, characterization, and key performance characteristics. The technologies looked at will include, Solar energy, Wind, Batteries, Fuel cells, and Geothermal conversion. The advantages and limitations of these technologies in comparison to conventional sources of energy will also be examined.

What is the NPTEL Assignment?

Nptel mainly consists of 12-week courses. Every week NPTEL provides video lectures as well as different study materials. Every week one quiz is provided. Each quiz has a specific time deadline. After the end of time, deadline NPTEL provides a solution of that quiz as well as provides marks obtained by the registered candidate. Out of 12 assignments, only the top 8 assignment marks are considered. Weightage of assignment marks is 40 %.

NPTEL NCER Assignment 12 Answers

ASSIGNMENT 12

1) Gas diffusion layers enable reactants from channel areas to reach land areas.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: True

2) Gaskets form an essential part of the fuel cell build to prevent overboard leak.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

3) Capacitors store energy using ions.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

4) Super capacitors have infinite cycle life.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

5) Energy stored in a flywheel increases as the cube of the angular velocity.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

6) Magneto hydrodynamic power generation uses the plasma state of matter.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: True

7) The charge stored in it is _____0.96_____μ C.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: 0.96

8) If the distance between the electrode is reduced by a factor of 2, with everything else being same , the new value of capacitance is _2.4___________

Answer: 2.4

9) The energy stored in it increase by a factor of ___12_______.

Answer: 12

10) Assuming it is a solid cylinder, it should made thinner by a factor of _  0.33________ to regain its original moment of inertia.

Answer: 0.33

You can also read – assignment 5 answers

You can also read – Assignment 11 answers

Note- This is not an official answer (NPTEL NCER) provided by NPTEL. There may be some wrong answers. So Please submit your answer according to the use of your presence of mind.

Disclaimer – This website is designed to help the student community. This article is also designed to help the student community. All questions are NPTEL property.

Please share this article with your friends and give valuable feedback through comment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *