NPTEL NCER Assignment 11 answers Updated

NPTEL NCER Assignment 11 answers Updated

What is NPTEL?

The National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL) was initiated by seven Indian Institutes of Technology (Bombay, Delhi, Kanpur, Kharagpur, Madras, Guwahati and Roorkee) also the Indian Institute of Science, Bangalore in 2003 NPTEL NCER Assignment 6 answers. It consists of Five core disciplines were identified, namely, civil engineering, computer science and engineering, electrical engineering, electronics and communication engineering and mechanical engineering and 235 courses in web/video format were developed in this phase.

The main goal of NPTEL Phase II (2009-14) was to build on the engineering and core science courses launched previously in NPTEL Phase I. so 600 web and video courses were created in all major branches of engineering, physical sciences at the undergraduate and postgraduate levels and management courses at the postgraduate level. Several improvements such as indexing of all video and web courses and keyword search were implemented.

Source- https://nptel.ac.in/about_nptel.php

What is NCER NPTEL?

This course looks at the operating principle of a range of non-conventional energy resources, materials used, characterization, and key performance characteristics. The technologies looked at will include, Solar energy, Wind, Batteries, Fuel cells, and Geothermal conversion. The advantages and limitations of these technologies in comparison to conventional sources of energy will also be examined.

What is the NPTEL Assignment?

Nptel mainly consists of 12-week courses. Every week NPTEL provides video lectures as well as different study materials. Every week one quiz is provided. Each quiz has a specific time deadline. After the end of time, deadline NPTEL provides a solution of that quiz as well as provides marks obtained by the registered candidate. Out of 12 assignments, only the top 8 assignment marks are considered. Weightage of assignment marks is 40 %.

NPTEL NCER Assignment 11 Answers

WEEK 11

1) Fuel cells are energy storage devices.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: FALSE

2) An SOFC operates at approximately 70 oC.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

3) PEFCs uses gases as reactants.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: True

4) Partial oxidation, used for reforming fuels, is an exothermic process.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: True

5) Flow fields are necessary to distribute reactants across the active area of the fuel cells.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: True

6) Under constant current mode of operation, the degradation of a fuel cell may be expressed in mA/h.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

7) The voltage of the stack is ___1.2_______V.

   Answer   1.2

8) The power from the stack is ___18_________ W.

Answer: 18

9) If the operating point of the fuel cell is 0.6 V, the overpotential losses are ___2.05______ V.

Answer: 2.05

10)  If the impedance (ohmic) due to the membrane and contact resistance of the cell is 0.01Ω and the current in the cell is 15 Amps the polarization losses due to reasons other than ohmic are  __0.15_____ V.

Answer: 0.15

Here You can also downloadClick HERE

You can also read – assignment 5 answers

You can also read – Assignment 8 answers

Note- This is not an official answer (NPTEL NCER) provided by NPTEL. There may be some wrong answers. So Please submit your answer according to the use of your presence of mind.

Disclaimer – This website is designed to help the student community. This article is also designed to help the student community. All questions are NPTEL property.

Please share this article with your friends and give valuable feedback through comment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *