NPTEL NCER Assignment 8 Answers

NPTEL NCER Assignment 8 Answers

What is NPTEL?

The National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL) was initiated by seven Indian Institutes of Technology (Bombay, Delhi, Kanpur, Kharagpur, Madras, Guwahati and Roorkee) also the Indian Institute of Science, Bangalore in 2003 NPTEL NCER Assignment 6 answers. It consists of Five core disciplines were identified, namely, civil engineering, computer science and engineering, electrical engineering, electronics and communication engineering and mechanical engineering and 235 courses in web/video format were developed in this phase.

The main goal of NPTEL Phase II (2009-14) was to build on the engineering and core science courses launched previously in NPTEL Phase I. so 600 web and video courses were created in all major branches of engineering, physical sciences at the undergraduate and postgraduate levels and management courses at the postgraduate level. Several improvements such as indexing of all video and web courses and keyword search were implemented.

Source- https://nptel.ac.in/about_nptel.php

What is NCER NPTEL?

This course looks at the operating principle of a range of non-conventional energy resources, materials used, characterization, and key performance characteristics. The technologies looked at will include, Solar energy, Wind, Batteries, Fuel cells, and Geothermal conversion. The advantages and limitations of these technologies in comparison to conventional sources of energy will also be examined.

What is the NPTEL Assignment?

Nptel mainly consists of 12-week courses. Every week NPTEL provides video lectures as well as different study materials. Every week one quiz is provided. Each quiz has a specific time deadline. After the end of time, deadline NPTEL provides a solution of that quiz as well as provides marks obtained by the registered candidate. Out of 12 assignments, only top 8 assignment marks are considered. Weightage of assignment marks is 40 %.

NPTEL NCER Assignment 8 Answers

1) All the energy available in the wind can be captured using a wind turbine when the wind velocity is unaffected by the presence of the turbine.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: False

2) Practical efficiencies obtained using windmills is approximately 10% to 30%.

  1. a) True
  2. b) False

Answer:True

3) Betz limit represents the minimum efficiency that a windmill must have to be commercially successful.

  1. a) True
  2. b) False

Answer:False

4) The wind velocity at the windmill is the average of the velocities well before and well after the wind mill.

  1. a) True
  2. b) False

Answer:True

5) Modern windmills use blades made of concrete.

  1. a) True
  2. b) False

Answer:False

6) Generators use permanent magnets and copper wires.

  1. a) True
  2. b) False

Answer:True

7) The blades of windmills experience cyclic loading and hence must have excellent fatigue properties.

  1. a) True
  2. b) False

Answer:True

8) It is important for the windmill blades to be stiff.

  1. a) True
  2. b) False

Answer:True

9) In drag type of wind turbines, the tip speed ratio can be greater than 1.

  1. a) True
  2. b) False

Answer:False

10) Two blade horizontal axis wind turbines experience uneven forces due to the presence of the tower.

  1. a) True
  2. b) False

Answer:True

 


You can also read – assignments 5 answers

Note- This is not an official answer (NPTEL NCER) provided by NPTEL. There may be some wrong answers. So Please submit your answer according to the use of your presence of mind.

Disclaimer – This website is designed to help the student community. This article is also designed to help the student community. All questions are NPTEL property.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *