NPTEL NCER Assignment 9 answers

NPTEL NCER Assignment 9 answers

What is NPTEL?

The National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL) was initiated by seven Indian Institutes of Technology (Bombay, Delhi, Kanpur, Kharagpur, Madras, Guwahati and Roorkee) also the Indian Institute of Science, Bangalore in 2003 NPTEL NCER Assignment 6 answers. It consists of Five core disciplines were identified, namely, civil engineering, computer science and engineering, electrical engineering, electronics and communication engineering and mechanical engineering and 235 courses in web/video format were developed in this phase.

The main goal of NPTEL Phase II (2009-14) was to build on the engineering and core science courses launched previously in NPTEL Phase I. so 600 web and video courses were created in all major branches of engineering, physical sciences at the undergraduate and postgraduate levels and management courses at the postgraduate level. Several improvements such as indexing of all video and web courses and keyword search were implemented.

Source- https://nptel.ac.in/about_nptel.php

What is NCER NPTEL?

This course looks at the operating principle of a range of non-conventional energy resources, materials used, characterization, and key performance characteristics. The technologies looked at will include, Solar energy, Wind, Batteries, Fuel cells, and Geothermal conversion. The advantages and limitations of these technologies in comparison to conventional sources of energy will also be examined.

What is the NPTEL Assignment?

Nptel mainly consists of 12-week courses. Every week NPTEL provides video lectures as well as different study materials. Every week one quiz is provided. Each quiz has a specific time deadline. After the end of time, deadline NPTEL provides a solution of that quiz as well as provides marks obtained by the registered candidate. Out of 12 assignments, only the top 8 assignment marks are considered. Weightage of assignment marks is 40 %.

NPTEL NCER Assignment 9 Answers

ASSIGNMENT 9 

1) Temperature deep inside the ocean is relatively unchanged by the time of the day.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: TRUE

2) The difference in temperature that is being tapped using the OTEC system is of the order of 120oC.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: FALSE

3) OTEC based systems are low in efficiency, but can be abundantly tapped.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: TRUE

4) There is a boundary between mixed up water at the top of the ocean and undisturbed water deep inside the ocean.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: TRUE

5) Cool water from deep inside the ocean can be directly used for Air Conditioning.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: TRUE

6) Low boiling point liquids can be used in a closed cycle to run turbines using the temperature difference between warm and cold sea water.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: TRUE

7) Geothermal systems try to tap the solar energy trapped by the earth.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: FALSE

8) The composition of the earth can be determined in part from information on how earthquake waves travel through the earth.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: TRUE

9) Biomass is non-renewable since it involves burning of wood.

  1. a) True
  2. b) False

Answer: FALSE

10) Use of biomass represents the capture and release of the same amount of carbon, and hence is considered safe for the environment..

  1. a) True
  2. b) False

Answer: TRUE

Here You can also downloadClick HERE

You can also read – assignment 5 answers

You can also read – Assignment 8 answers

Note- This is not an official answer (NPTEL NCER) provided by NPTEL. There may be some wrong answers. So Please submit your answer according to the use of your presence of mind.

Disclaimer – This website is designed to help the student community. This article is also designed to help the student community. All questions are NPTEL property.

Please share this article with your friends and give valuable feedback through comment.

2 thoughts on “NPTEL NCER Assignment 9 answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *